• Skini ovdje https://mega.co.nz/#!i4RBxR6Y!Z9G1ZlwZC3_zIDEqPcfF0fJFhPAsovAHw2kv_HDb32c

Ulazak u Evropsku Zajednicu

gold fish

New member
Tija bih postaviti pitanje ulaska Hrvatske u Evropsku zajednicu i utjecaj toga na status pomoraca.
Znamo da pomorci zapadne evrope (EZ) plove pod drugacijim uvjetima, od uvjeta rada, duljine ugovora, stajanja doma, pa do primanja.
A i jak uticaj njiovih nacionalnih sindikata.

Medjutim, jedno je govorit o Englezu koji naviga pod Engleskom zastavom, a drugo o istom tom englezu koji bi mozda naviga pod stranom zastavom (FOC).

Evo, jednostavno pitanje koje bi voli postavit je:

Oce li ulazak Hrvatske u Evropu imati (boljeg) uticaja na status pomoraca Hrvata, koji nazalost, najvise navigaju pod zastavama pogodnosti (dakli ne neka evropska zastava)?

Ja, nazalost, imam dojam da na flag of konveniance, tesko da cemo uspit sta ostvarit, ali volija bih cut sta drugi mislu.
Mozda koji pravnik ako ga ima na forumu. Ili Slovenac, koji naviga, ako ga ima tu na forumu, a isto je negdi u medjunarodnoj plovidbi, i ima kakvo iskustvo.

Zahvljujen unaprid!

Sve će ovisit ka i sad o zastavi. Ja navigam na Belgijskoj zastavi, a oni imaju posebne ugovore s našima(ko da smo već u EU - od 2005.) i Hrvati na ovoj firmi su u Belgijskom poolu pomoraca, te smo zaposleni na firmi kao Belgijski državljani. Mirovinsko, zdravstveno, socijalno i porez(53%) plaćamo, tj. firma plaća u Belgiji. Naši to uredno priznaju, te smo oslobođeni svih ovih shema doma... Ugovor sa Belgijskim poolom se produžuje na godišnjoj bazi, godinu za godinu... Kad uđemo u EU, naši pomorci na bilo kojoj zastavi iz EU će imat upravo takve uvjete, kao mi na Belgiji... Al malo je takvih brodova i firmi. Većinom se radi o FOC, ka šta si i sam navea...Tako da nikakvih poboljšanja ili pogoršanja neće bit i zapravo se na tim zastavama ništa neće minjat zbog toga šta budemo u EU.

Eto to ti je moje mišljenje.

Pozdrav

Hvala na brzon odgovoru iz prve ruke. I kvalitetnom!

Najvise ce ovisit o zastavi. Slazem se.

Sad se, naravno, postavlja pitanje uloge naseg sindikata kad udjemo u EU, i hoce li oni imat kakvi uticaj?
I ako je zastava broda neka od Evropske zemje: UK, ili slicno - pa imas evropsku bandiru i evropsku posadu (HR)?

Medjutim, mislim ka i ti, da za FOC (non-EU), taj uticaj ce biti minimalan i ovisit ce najvise o ITF agreementu za zapadne evropljene, a to je samo neki malo visi minimum. Sumnjam na ista boje.

I sad, gledajuci buducnost, nekako iman dojam da u tom slucaju nase kompanije i brodi uz uvjet da su pod HR zastavom (EU + nacionalni), bi bili mozda i privlacniji nego prije? Jedino ca ih vise nima puno.
Prica nesto ka o onom englezu pod engleskon bandiron?

Pa eto već sad recimo naše firme koje viju naše zastave, plaćaju ti mirovinsko, zdravstveno i slično(nisam siguran za porez...)... Zapravo koliko sam priča s ljudima, na Tankerskoj i Atlanskoj uopće nije loše i šta se drugih uvjeta tiće(pristojne plaće, noviji brodi, kraći ugovori...)... Ove druge firme ne spominjem, iako bi možda Jadroplov moga isplivat u nekoj budućnosti, a sve ostalo po meni je druga klasa... Možda se i varam nisam baš upućen.

Lipo bi bilo kad bi svaki Hrvat, sa svojon hrvatskon matrikulon moga navigat na hrvatskon brodu i bit zadovoljan poslom... Al to je prošlo svršeno vrime... Eto mene za sad "kupili" Belgijanci...

Pozdrav

Tankerska,atlantska i do nedavno virovali ili ne i losinjaska imali su bolje place nego neki poznatiji stranci,placaju staz i soc i izlaze ljudima u susret sa danima,tako da uopce nije lose

ali mislin da ulazak u eu nece nista prominit

Last edited by a moderator:
Mislim da ce ulazak HR u EU imati utjecaja jedinu na visinu davanja prema drzavi jer ce nasi koristiti priliku pa navodti za primjere zemlje koje imaju visoke stope poreza, tako da nam samo moze biti gore. Poljacima je ostalo isto samo sto im se pogorsalo sto se tice poreza.
Sindikat ovakav kakav je danas tu moze odigrati tek neku marginalnu ulogu, oni prvo moraju izmjeniti kompletnu ovu garnituru koju su naslijedili iz vremena kad su sindikati sluzili povoljnijoj nabavi zimnice i svinjskih polovica. Mislim da bi ovaj trenutni SPH jako lose prolazio sto se tice priliva clanstva da nije nacionalnih firmi i da nisu dio ITF-a pa velika vecina brodovlasnika a samim time i njihovih agenata u HR sklapa collective agreemente sa njima da bi njihovi brodovi mogli namiru navigati po zemljama gdje sindikati imaju tezinu i gdje mogu bojkotirati brodove ako nemaju collective agreement (Skandinavija, Izrael, SAD itd.). Znao sam imati (a i danas mi je tako) bolje uvjete preko firmi koje nemaju CA sa ITF-om. Cak sam i osobno dozivio jednu jako ruznu scenu od strane ITF inspektora u Irskoj nakon sto sam mu na lijep nacin zabranio da udje na brod (bio sam C/O na FOC brodu engleske firme) a bilo je po masterovoj zapovjedi nakon sto je on tog istog tipa primio i pocastio ali i odbio dati bilo kakve podatke o posadi (svi su imali vecu lovu od ITF minimuma).
Ne znam sto ima lose u naviganju na FOC. Ja navigam na FOC od 91, placa mi je bila ista i na DIS registru i na Cipru ili Malti a preko istog crew managementa. Da RH ponudi uvjete brodovlasnicima koji bi gradili brodove i drzali ih pod nasom zastavom kao sto je to Nizozemska radila unazad 10-tak godina, i nama pomorcima i skveranima bi danas bilo puno bolje a ni RH ne bi imala peripetije sa EU u vezi subvencija skverovima. FoC zemlje kao sto su Cipar i Barbados npr. imaju dosta visoke standarde sto se tice primjene medjunarodnih pravila ali problem je u tome sto se danas sve komercijaliziralo tako da i klasifikacijska drustva koja su tradicionalno rigidno primjenjivala pravila danas to sve manje rade a pogotovo ako se inspekcija radi podalje od gl. ureda. Niko ne moze reci da LR surveyori rade svoj posao jednako u recimo Southamptonu i Lagosu. Slicno je i sa FSC surveyorima. Brodovlasnici koji love u mutnom to znaju pa onda namjerno namjestaju class surveyore tamo gdje se moze nesto napravit ispod zita.

Evo Belboyu je svaka ko iz Biblije. Sve je čovik reka i sa svin se slažem. Isto ovo vezano za zastavu šta su napravili Nizozemci, napravila je i Belgija... Zato i imamo ovakve uvjete. Isto tako, 90% naših na stranca naviga na FOC i naravno da s time nemaju problema. NIje problem u zastavi nego u owneru. Pa Shell drži brodove na FOC, a znamo ko je Shell po pitanju safetya i slično...
A kvaliteta class societya se srozaje, kao i većina toga u pomorstvu zbog velike ekspanzije industrije, gradi se puno brodova, tehnologija napreduje brže od školstva i imaš sve više surveyora, kao uostalom i pomoraca, pilota, inspektora, itd... koji jednostavno nemaju dovoljno iskustva u poslu i nije ih za krivit jer je takva jednostavno situacija.

Pozdrav

Evo Belboyu je svaka ko iz Biblije. Sve je čovik reka i sa svin se sla?žem. Isto ovo vezano za zastavu ??ta su napravili Nizozemci, napravila je i Belgija... Zato i imamo ovakve uvjete. Isto tako, 90% na??ih na stranca naviga na FOC i naravno da s time nemaju problema. NIje problem u zastavi nego u owneru. Pa Shell dr?ži brodove na FOC, a znamo ko je Shell po pitanju safetya i slično...
A kvaliteta class societya se srozaje, kao i većina toga u pomorstvu zbog velike ekspanzije industrije, gradi se puno brodova, tehnologija napreduje br?že od ??kolstva i ima?? sve vi??e surveyora, kao uostalom i pomoraca, pilota, inspektora, itd... koji jednostavno nemaju dovoljno iskustva u poslu i nije ih za krivit jer je takva jednostavno situacija.

Pozdrav

Ja mislin da ce nam zastava propisat neki minimum (foc), uvjeta rada, prava, itd...
Itf propisat minimum primanja.
A onda je na brodaru / owneru / employeru da nami da ca god vise ako oce, ovisno o trzistu pomoraca.

postavja se i pitanje uloge naseg sindikata, ako je zastava jedna od evropskih.
po meni, bice nan isto, ili malo boje. A more bit i gore.

Fracuz pod francuskon bandiron, englez pod engleskon, a di smo mi?
Zato mislin, lagano vratit se domacim firmama.

Postavlja se pitanje kad ce Hrvatska uci u Europu? A jos bolje pitanje je oce li biti pomoraca u Hrvatskoj u to vrime? ( Mislim na one koji nece prijaviti neko drugo drzavljanstvo)

Kokolo pokupi adrese i imena zena koje nisu zauzete i poslacemo im 500 dolara neka nas prijave doli i rijesili smo probleme :)
Skupi 20 imena to tu nebi tribalo biti problem tj kopiraj 20 osobnih i reci joj da ce dobit 500$ i svi zadovoljni haha

Poljaci i Rumunji su u eu, place su in kresile nesto malo al opet su manje nego nama. Sta oce rec da se nama nece prominit nista nabolje. Moze nas jedino uvatit neki novi porez.

Poljacima je ostalo isto samo sto im se pogorsalo sto se tice poreza.
.

Da se nadove?žem na kolegu @belboy.Radim sa Poljacima i svi oni koji navigaju na stranim kompanijama ne plačaju matičnoj dr?žavi ni??ta iako su u EU odavno.Znači sve zavisi od politike zemlje prema svojim pomorcima.
Isto tako čuo sam priču o pomorcima iz Ukrajine kojima su vlasti poku??ale nametnuti poreznu reformu sličnoj kao u ostalim zemljama.Nije uspjelo jer su se slo?žno svi pomorci ustali protiveći se ideji koju su im poku??ali nametnuti a svi znate koliko pomoraca otprilike broji ta zemlja.
Nisu pomorci u ostalim djelovima svijeta Hrvati koji bi sve a napravili ni??ta i ne samo to.Vjerujem da se nisu djelili na one sa VSS ili SSS spremom kao u jednoj nama poznatoj maloj pokvarenoj dr?žavici.:uzdravlje

JA mogu s ponosom reci d mi je danas kapo koji ej Hrvat rekao sta se jebes tu s nasima otidi u Nizozemsku i dobi brevet te im se smij u facu. Covik koji ima brevet tako razmislja i govori da nam je drzava glupa sta nece da omoguci nasim ljudima tecajeve za brevete na zapovjednoj razini.
Eto duzebriznicima pa nek razmisljaju zasto se ovaj covik koji je s 36 godina upravitelj na brodu od 500 milijuna dolara ne brine za svoje poziciju nego bi nasse gurao prema naprid.

Ponavljam ko zna posao netriba se bojati konkurencije

@Kotlar

Nisam ti baš siguran ovo za Ukrajince, jer mi je jedan njihov prvi ode s firme ispriča totalno drugu priču i ispalo mi je da je njih u biti još više naguzilo, pogotovo što se tiće zdravstvenog... Uglavnom sigurno nešto plačaju,a sad detalje nemam pojma jebi ga...

Poljaci na mojoj firmi su isto u Belgijskom poolu(kao državljani EU+mi) i imaju uvjete kao mi i Belgijanci... Doduše imamo ih samo u ranku automation engineera i struje, eventualno tu i tamo koji prvi makinje. Kuverta ništa. Mislim da niti jedan automation eng. na svitu nema uvjete koje imaju naši auti na firmi(iako zarade svaki euro bez daljnjeg), tako da se Poljaci ode kostrješe na svakog našeg koji pokuša doć i ima jedan Bugarin koji se probia...

Uglavnom: BRATSTVO I JEDINSTVO!!!

Moran li dodat da mi je ipak svih pun kujac i jedva čekan u nedilju odletit doma...:-)

Last edited by a moderator:
Ja san za evropu ako če nam uvjeti stjecanja svjedodžbi biti ka i u Engleza!Evo naša san u MCA uvjete za stjecanje istih pa da svi vidimo da su osim u balunu bolji i u nekim drugim stvarima!

Uvjeti za Časnika stroja odgovornog za stražu u strojarnici

1 Introduction
1.1 The Merchant Shipping (Training and Certification) Regulations 1997 (the regulations) set out the
requirements of the International Convention on Standards of Training, Certification and
Watchkeeping 1978, as amended (STCW) and its associated code (STCW Code). It also sets out the
minimum requirements for certifying engineer officers
1.2 Candidates for UK Certificates of Competency (CoC) have to:
• meet certain medical standards (including eyesight);
• satisfactorily complete the minimum period of sea service;
• reach the required vocational and academic standard;
receive ancillary technical training; and
• in the case of officer candidates, pass an oral examination held by an MCA examiner after they
have completed the programmes of education and training we have approved

Uvjeti za dobivanje 2ndEngineer unlimited je ovo gori +

18 months sea service with III/1+training+written exams+
MCA oral axamination + medical fittnes!!

Tek kad se dobije 2nd Engineer unlimited posli 12 miseci se dobije C/E <3000kw

Koliko san primjetija , nigdi se nije spomenila nikakva škola a kamoli faks ,već iskustvo I tečajevi , pa ko je onda ode lud!

Decki samo pazite sta pisete kako je porez da druge drzave jer da nebi ovi nasi spijuni vidili pa jos nam zagorcali zivot.
Ako imate dobrih ideja ili nekih koje ce nas jos vise zakopati a zelite podiliti s nama saljite na mailove N.O@pomorac.net ili sud@pomorac.net ili I.O@pomorac.net i koristite mailove koje ste dobili od UPH za pisat na te adrese.

Pozdrav

Dalmos;41911 Ako imate dobrih ideja ili nekih koje ce nas jos vise zakopati a zelite podiliti s nama saljite na mailove [email said:
N.O@pomorac.net[/email] ili sud@pomorac.net ili I.O@pomorac.net i koristite mailove koje ste dobili od UPH za pisat na te adrese.

Pozdrav

Dobija san mail i šifru ali se ne mogu logirati ,šta bi moglo biti je li iko zna:confused: hebi ga izvrtilo me Sjeverno !

@ Green-go
moze biti da se logiras na uprava a tribas na clanovi. AKo imas i dalje problema posalji PM Sonny-u jer je on za tehnicke stvari zaduzen i on ce ti odgovoriti.

Evo iskustvo jednog naseg kolege s foruma ali ga necu imenovati jer nije ni bitno ime samo za one neupucene da znaju. ( ovo san dobia na PM )

ima san klasican eeow III/4, i malo se raspita, ustvari Rato iz Jadroplova iz kadrovske mi je pokaza cili pomorski zakonik i u famoznom clanku 114 stoji da strojari koji su se skolovali po staron sistemu i koji do 1999 imaju 2 godine navigacije kao casnici stroja preko 3000kW na pogonu preko 3000 mogu dobit brevet III/2 2nd eng unlimited. Samo niko nece u kapetaniji da rece, u Splitu me je odjebalo, u Dubrovniku nisu...

Back