• Raspored Ispita

ETO ispit

Ajde bas me zanima sta cete napisat nakon sta posaljem neupitne dokaze na uvid u fsb gavro I kod strelca... pisat cu Vam u Vas craveni kutak da ne blatimo temu kako ste rekli... ps sve se vise bojim da je strelec u pravu kad kaze da vrana vranu brani... črni moj Gavrilo

i tako..... sad su budale oni koji su tukli faks jer su u istin polozaji ka i oni sa 4stupanjskom srednjoj skoli. hrvatska zemlja znanja

samo da pohvalim kolegu na trudu za sastavljanje i nesebicnom dijeljenju skripte za ETO ispit!

evo da neke dojmove podijelim sa ETO ispita u ST, skripta od Magna je sta se tice strojarstva i vise nego dovoljna, gavro bi je trebao procitat jedanput i bez ispita bi dobio brevet, kako kaze srelec 8 sati je uvrh glave za nekoga tko ima nekog iskustva da bi mogao proci... Hvala jos jednom za skriptu, samo ono sta kazes da je po njoj neko uciliste pocelo radit, valjda si se salio jer skriptu nisi pisao bez gadnih maliganskih promila u krvi, a neke su izjave i opasno krive npr da nakon blackouta emergency generator starta pa se onda glavni generator sinkronizira sa njime je u najmanju ruku ludost, meni su one simpatične ali ta ucilista sta su pocela radit po toj skripti bi trebali ili smanjit ili pojačat piće... Svejedn su mnogi pali strojarstvo a neki i automatiku.... a ne moze se reci da ispitivaci ne pomazu i ne pokusaju izvuci ali kad ne ide ne ide... jedan je momak izasao van pa kaze da mu je ispitivac rekao da ako zabije 2 probir stifta u uticnicu da ce kroz njega teci 20 A... e sad dalje od omovog zakona ne treba ici da se ta ideja pobije ali sta reci na takvu ideju... sve u svemu skripte koje sam dobio od ucilista su vrijednosti koja teži nuli, zbilja žalosno a moglo se nešto zblja ljude naucit kad ih se vec zadrzalo toliko i toliko tjedana...

Pusti ti zahvaljivanje jeremija - ne moze se to staviti na pijat - ti da si covik, rekao bi da si polozio i pozvao bi - DRUGOVI PRIHODITE, OBRNIT CU JAGNJE NA RAZANJ etc.

A sta se tice skripti imam ih sve.., u njima nije ni Ohmov zakon naveden na akademskom levelu, nego su ga spomenuli samo u bizuterijskom obliku tj. ono I=U/R.

Magna mi je poslao te svoje skripte, Ali nisam ih jos otvorio u mailu - bas cu pogledati i da mu dadnem OCENKU.

Ali gdje se ne prica o serijalnim komunikacijama, protokolima, layerima, frekvencija, medjufrekvencija, lokalni oscilatori.., i to bre.., i tako bre - sve ispod toga je bizuterijski nivo!!!

Last edited:
Aišta gavro pa skripta sluzi da se prodje ispit, sta da pise o stvarima koje ti ne trebaju za ispit. Sta se tice nase struke, na ispitu nije bilo nista sta svaki banderas ne bi trebao znati ako ga probude u dva ujutro, mada sam vidio tamo sretnike koji su sramota za nasu struku... sta se tice strojarstva i to je bilo 90% sta svaki struja zna, ostaju neki dijagrami koje treba nacrtat i to je to. Sve I svemu da je to ozbiljna stvar ne bi ucio iz skripte nego iz knjige kako sam i ceo zivot, ovako za ovu smijuriju skripta od strojarstva dobro dosla, mada je to skripta od skripte, tj interne skripte koja ima 160 rijetkih stranica tako da iskreno nikakva uža skripta nije potrebna. Sve u svemu pizdarija i ultra light razina. Tko kaze suprotno, sve mi je jasno na kakvoj je razini

Da ne otvaram novu temu, ima li tko iskustva sa ispitom ETO-a u kapetaniji Dubrovnik? I jos jedno pitanje u vezi automatike, je li dolaze neka općenita pitanja automatike poput PLC-a, nepovratne veze, vrste regulatora,sustav hladjenja makine, logičkih funkcija i senzora ili ulaze u dubinu poput proporcionalnih članova i integriranih krugova?

Da ne otvaram novu temu, ima li tko iskustva sa ispitom ETO-a u kapetaniji Dubrovnik? I jos jedno pitanje u vezi automatike, je li dolaze neka općenita pitanja automatike poput PLC-a, nepovratne veze, vrste regulatora,sustav hladjenja makine, logičkih funkcija i senzora ili ulaze u dubinu poput proporcionalnih članova i integriranih krugova?

Za ispit u Dubrovniku trebaš skupit par ljudi da se uopće ostvari. Budeš li čekao Dubrovnik, mogao bi se načekati. Većinom svi idu u Split (iz Du, Ri, Ši) jer je tamo svako 2mj.
Što se tiče automatike, općenita su pitanja (u Splitu). Također, za ispit u Splitu imaš skriptu sastavljenu po pitanjima koja budu na ispitu.

Za ispit u Dubrovniku trebaš skupit par ljudi da se uopće ostvari. Budeš li čekao Dubrovnik, mogao bi se načekati. Većinom svi idu u Split (iz Du, Ri, Ši) jer je tamo svako 2mj.
Što se tiče automatike, općenita su pitanja (u Splitu). Također, za ispit u Splitu imaš skriptu sastavljenu po pitanjima koja budu na ispitu.

a gdje doci do te skripte za ispit u splitu??

ETO kolega je sve reka ja san na odmoru pa iman manje vrimwna za citanje foruma ali mail uvik dodje odma

Ima li netko informaciju rasporeda za ispite u 2020?
Dali uopće postoji takvo što?

Jednom sam zvao u kapetaniju u Rijeci, gospođa s druge strane je bila toliko bahata da mi se zgadilo sve po neznam koji put.

Hvala unaprijed

Za početak evo lista pitanja koju je moja grupa nabavila prije polaganja u Splitu... Vidim da je kolega denis91 na prvoj stranici stavio 3 slike istih pitanja, ali zbog petog koje nije vidljivo i mogućnosti da se slike nakon nekog vrimena nebudu mogle otvorit, evo i u tekstualnom obliku...

EN 1. Opisati trofazni električni sustav, spoj zvijezda-trokut. Objasni primjenu sustava.
AUT l. Nacrtati blok diagram sustava automatske regulacije nekog procesa. Objasni povratnu vezu.
EL 1. Obijasni sto je to UPS napajanje i gdje se koristi na brodu. Objasni kvalitetu valnog oblika.

EN 2. Objasni rad brodskog transformatora. Objasni područje primjene. Vrste transformatora.

AUT 2. Regulatori, vrste, PID regulator.
EL 2. Što je to katodna zaštita, kakve vrste katodne zažtite postoje, koji se materijali koriste za različite vrste anoda

EN 3. Princip rada asinkronog motora. Ponašanje u radu.

AUT 3. A/D konverter. Pojam i primjena.
EL 3. Koje vrste poluvodiča poznajete, gdje se sve koriste. Nacrtati i objasniti U/l karakteristiku.

EN 4. Upućivanje asinkronog motora. Zvijezda — Trokut.
AUT 4. Logičke funkcije i sklopovi. Prikazati jedna vrata i tablicu istine.
EL 4. Nacrtati jedan monofazni punovalni ispravljač, obijasniti kako radi. Nacrtati valni dijagram.

EN 5. Reparacija asinkronog motora. Primjeri kad remontirati motor.
AUT 5. Mjerni senzori. Vrste. Objasniti fizikalni radsenzora jedne vrste.
EL 5. Obijasni pojam Power Management System. Obijasni blackout procedure.

EN 6. Trofazni sinkrorii električni generator. Princip rada AVR.

AUT 6. Relejni sustav upravljanja, PLC sustav upravljanja. Obijasni način rada.
EL 6. Nacrtati jedan NPN transistor sa zajedničkim emiterom. Nacrtati Ic-Uce dijagram — objasni rad tranzistora.

EN 7. Akumulatorske baterije. Vrste; održavanje; primjena.
AUT 7. Klase automatizacije na brodu. Vrste klase.
EL 7. Nacrtati simbol tiristora. Objasniti rad tiristora i područje primjene.

EN 8. Električna mjerenja na brodovima; vrste instrumenata koji se koriste na brodu.
AUT 8. Bridge navigation watch alarm system. BNWAS -opisati rad.
EL 8. Objasni što su to pretvarači frequencija.

EN 9. Brodski električni sustav. Skicirati primjer razvoda energije.
AUT 9. Alarm dežurnog strojara. Funkcija, objasniti rad.
EL 9. Objasniti rad sidrenog / priteznog vitla koje je upravljano elektroničkim pretvaračem.

EN 10. Osobna zaštita pri radu na brodu vazano za električnu struju.

AUT 10. Daljinsko upravljanje glavnim strojem. Vrste upravljanja.
EL 10. Što je to PLC? Opišite ulogu elemenata kao što su integrirani krug, integrirano pojačalo, EPROM?

EN 11. Električne zaštite generator. Npr. podnaponska zaštita, objasniti svrhu.

AUT l1. Sustavi zaštite glavnog stroja. Vrste zaštita. Načini djelovanja.
EL 11. Nacrtati pojačalo s PNP tranzistorom sa zajedničkim emiterom. Objasni ponašanje pojačala.

EN 12. Generator u nuždi, smještaj. Način startanja, zaštite.

AUT l2. Sustavi zaštite pomoćnih motora. Vrste zaštite — načini djelovanja.
EL 12. Objasniti djelovanje radio smetnji na brodsku elektroniku. Koje su mjere zaštite.

EN 13. Paralelni rad generatora; Primjena, zaštite, glavni izvori energije.

AUT 13. Automatika pomoćnih motora. Black out poziv po teretu, raspodijela snage.
EL 13. Objasni što je to pick-up za mjerenje brzine okretaja. Kako se obrađuje informacija koju daje pick-up.

EN 14. Električna propulzija; Konverteri, Područje primjene.
AUT 14. Sustavi hlađenja motora sa unutarnjim sagorijevanjem. Regulacija hlađenja.
EL 14. Objasni što je to Zener barijera. Gdje se koristi?

Pitanja iz strojarstva nisam vidia u temi a oni stari linkovi na dropbox ne rade pa evo i njih tekstualno:

1. Opća znanja iz brodskog strojarstva
A) Princip rada Diesel motora u p-V dijagramu B) Sustav goriva, slatke vode, morske vode i ulja u sustavu brodskog pogonskog kompleksa C) Upravljanje postrojenjem u plovidbi te vrste strojarnica

2.
Brodske sisaljke
A)
Podjela pogona i regulacija rada pojedinih sisaljki B) Podjela ventilatora C) Hidromehanika vezano za rad hidraulike na brodu

3. ÄŒistioci i filtri goriva i ulja

A) Palubni uređaji vezano za rad i podmazivanje istih B) Rad elektro-hidrauličkog kormilarskog stroja C) Pneumatika (tlakovi i hidraulična postrojenja)

4. Separatori (vrste i namjena)
A) Koja je veza između purifikatora i klarifikatora B) Centrifugalne sisaljke i primjena na brodu C) Brodska kotlovna postrojenja

5. Plinske turbine i primjena na brodovima
A)
Analiza i obrada napojne i kotlovne vode B) Sustav izgaranja kod plinskih turbina na brodovima C) Priprema pogona brodskih generator pare

6. Hidrodinamika vezana za rad i medije
A) Kompresori i upotreba na brodovima B) Kompresorski rashladni uređaji C) Sidreno vitlo (električno i hidraulično)

7. Definicija upravljanja
A) Uspostava pogona - energetski preduvjeti B) Osovinski vod (vratila, vratilo brodskog vijka) C) Upravljanje u sustavu rizika na brodu

8. Elementi odlučivanja u upravljanju brodskim postrojenjem
A) Sustavi ulja za podmazivanje brodskog porivnog stroja B) Vrste kontrole u upravljanju C) Mjesta upravljanja porivnim brodskim motorom po HRB-u

9. Pregled i održavanje brodskih generatora pare
A) Cirkulacija zraka i ispušnih plinova u brodskom generatoru pare B) Sustav hlađenja glavnog porivnog motora C) Tipovi i karakteristike brodskih generatora pare

10. Kompresori i višestupanjska kompresija zraka
A) Razvodi na kompresorima i regulacija istih B) Hlađenje kompresora zraka i njegov rad u p-v dijagramu C) Analiza i obrada napojne vode generatora pare

11. Odrivni ležaj i njegova primjena na brodu
A) Sustav komprimiranog zraka na brodu vezano uz porivni stroj B) Stapne i klipne pumpe (vrste i primjena) C) Podjela pogona i regulacija rada pumpi

12. Brodski cjevovodi mora i materijali izrade
A) Statvene cijevi i brtvenice na brodskom vijku B) Izmjenjivači topline na glavnom porivnom stroju C) Zaštite brodske plinske turbine

13. Rukovođenje i upravljanje posadom u strojarnici
A) Vrste upravljanja postrojenjem B) Moguće greške kod upravljanja posadom C) Parno-turbinsko postrojenje

14. Sustav manevarskog zraka glavnog porivnog stroja
A)Višestupanjski kompresori zraka B) Statvena cijev i brtvenice C) Sustav startnog zraka glavnog porivnog stroja

15. Ventilacija, grijanje i klimatizacija
A) Ventilacijski vodovi i elektromotori kod aksijalnih ventilatora B) Ležajevi, prijenosi i spojke C) Zaštita brodske plinske turbine

16. Centrifugalne pumpe i rad u Ep-Q dijagramu pumpi istih karakteristika
A) Primjena različitih sisaljki na brodu B) Tehnički kodeks Priloga VI MARPOL-a na brodu C) Luka kao stanje sustava u upravljanju postrojenjem

17. SOPEP i uloga upravitelja stroja kod krcanja goriva
A) Liste provjere kod dolaska i odlaska broda B) Separator teškog goriva - upravljanje, upućivanje i nadzor C) Kontrola upravljačkih nadzora i sustava za vezu

18. Brodske dizalice i kontrola rada istih
A) Upravljanje brodskim postrojenjem i vrste upravljanja istih B) Način rada električno-hidrauličkog kormilo-stroja C) Vrste čistioca ulja, goriva, freona itd.

19. Automatski rad separatora goriva te njegova primjena na brodu
A)Upravljanje glavnim porivnim strojem u nuždi B) Upravljanje spriječavanjem onečišćenja mora uljima s broda C) Brodske zupčaste sisaljke i njihova primjena na brodskim postrojenjima

20. Separatori kaljuže i njihova primjena na brodu
A) Priprema kotla za potpalu poslije remonta istog B) Izvršiti potpalu inceneratora C) Tlakovi na listu kormilo-stroja

Last edited:
I za kraj kako izgleda ispit, neki dojmovi i savjeti...

Strujni dio ka šta je vidljivo gore se dijeli na Elektroenergetiku, Automatiku i Elektroniku. Ima 14 "kartica" sa po 3 pitanja na svakoj.
Odgovaraš posebno svaki od navedenih predmeta i iz svakog od njih izvlačiš 2 broja za odredit šta te dopada odgovarat prema onim karticama...

Iz strojarstva ima 20 kartica, izvlačiš samo jedan broj, al imaš više podpitanja na njemu. Naučit općenito o pitanju par stvari prema naslovu koji se traži, i dodatno odgovore na podpitanja.

Ispitivači su bili skroz ok i korektni, podpitanja s kojima bi znali upast su bila usko vezana uz gradivo koje se nalazi u skriptama i više manje osnovne stvari da vide jel kontaš princip rada nečega. Nije bilo pilanja nekih teških detalja i zagonetki iz prakse.

Šta san primjetia, vole da crtaš i skiciraš. Čim počneš pričat o nečeme, ako ima skica neka ili šema, dijagram, šta god, nacrtaj ga... Našaraj nešto i reci par riči o tome, jer su bili posebno osjetljivi na ekipu koja nije baratala s tim stvarima nego samo s teorijom, bilo je kritika vezano za to.. Znači iz strojarstva p-v dijagrame dizel motora, sustav goriva, separator, odrivni ležaj sa segmentima, skica centrifugalne pumpe, kompresorski rashladni uređaj, dijagrami kompresije zraka... Iz strujnog dijela spoj zvijezda-trokut, skicirat NPN tranzistor u spoje ZE i nacrtat dijagram, isto za PNP, tiristor, Zenerica, grecov spoj... Neke osnove, al uglavnom bitno je da znaš skicirat neke stvari i kreneš pričat bez blokiranja da vide da nisi pa s marsa, posli ako negdi malo zapneš znaju dat kakav hint ili podpitanje postavit iz kojeg moš recimo logično zaključit nešto i nadovezat se na ono šta si govoria...

Isto tako dobro je stvari koje ti iz skripte nisu najjasnije bacit pogled na youtube ako imaju kakve animacije ili klipovi jer bude dosta jasnije kako šta funkcionira u detalje kad vidiš vizualno, znaš posli pet puta bolje objasnit

E da, za engleski se mora napisat neki "esej" u kratkim crtama o sebi, šta si završia, šta si bia na brodu, koja su tvoja zaduženja na toj poziciji, moguće opasnosti i mjere opreza koje treba poduzet... Iza ispravljanja pismenog dijela slijedi razgovor s profesoricom da čuje kako stojite s izgovorom, nije niko iz grupe ima problema s tim, znaš unaprid šta moš reć i napisat...

Last edited:
Ako nekome trebaju pitanja i odgovori šta bude na ispitu šaljem, neka se jave u inbox pa šaljem na mail. Mislim to je meni bilo ima tri godine a mislim da je i sada isto. Polaganje u Splitu.

Pozdrav, zanima me ima li itko od vas iskustva polaganja ETO ispita u Dubrovniku? unaprijed zahvaljujem

Pozdrav svima

Posto su me na staroj kompaniji upisivali kao electriciana,a ne kao ETO-a dobio sam obavijest da opet moram da izadjem polozit ETO brevet.

U Luckoj kapetaniji Split mi je receno da se polaze samo pismeni dio. Pitanja su na zaokruzivanje.

Da li je netko u zadnje vrijeme obnavljao taj brevet i da li ima primjere ispita?

Volio bih da se spremim dobro posto sam iznenada dobio odlicnu ponudu za posao i volio bih to iz prve polozit.

Zahvaljujem

Back