Radi se o brodu koji je pod talijanskom zastavom u vlasniÅ¡tvu talijanske firme. Brod je u managementu norveÅ¡ke firme koja je ujedno i prodala brod Talijanima. Posada je hrvatska i imaju sklopljene ugovore sa norveÅ¡kom firmom. Otkako je brod dobio talijansku zastavu, posada se poÄela ukrcavati preko talijanske matrikule. Prije su bili pod zastavom MarÅ¡alovih otoka i imali su njihovu matrikulu. Dok su bili pod zastavom MarÅ¡alovih otoka, pomorci su sami uplaćivali doprinose u Hrv. a norveÅ¡ki poslodavac je prema ugovoru isplaćivao tzv. Social Leave na svakoj plaći.
E sad ide moje pitanje. Sad kad je brod pod talijanskom zastavom, dal je norveški poslodavac obavezan uplaćivati doprinose u talijanski fond ili mogu i dalje isplaćivati Social Leave na plaći pa da pomorci plaćaju doprinose u Hrv? Jer nije mi jasno kako će Norvežani uplaćivati doprinose u Italiji, kad uopće nemaju registriranu firmu u Italiji.
A naÄuo sam da im na ugovorima i dalje stoji stavka Social Leave, ali nisam vidio na svoje oÄi, tako da ovo treba uzeti s rezervom.
E sad ide moje pitanje. Sad kad je brod pod talijanskom zastavom, dal je norveški poslodavac obavezan uplaćivati doprinose u talijanski fond ili mogu i dalje isplaćivati Social Leave na plaći pa da pomorci plaćaju doprinose u Hrv? Jer nije mi jasno kako će Norvežani uplaćivati doprinose u Italiji, kad uopće nemaju registriranu firmu u Italiji.
A naÄuo sam da im na ugovorima i dalje stoji stavka Social Leave, ali nisam vidio na svoje oÄi, tako da ovo treba uzeti s rezervom.