Casnici sa SSS-om, problemi u skolovanju pomoraca

@ Frankie

u potpunosti se slazem da odgovor koji je dalo MMPI nema nikakve veze s onim sta su donili po zakonu. Jos samo jedna potvrda da se gori nezna kopije a ko placa. Ovo cu izniti na sastanku sljedeci tjedan i pitati specificno za ovaj slucaj

Zagorcace im UPH jos malo zivot sad na sastanku. Spreman se biti gadan i odrisit ( ali u granicama )

S obzirom da i naši žele uvesti tečaj od 6 mjeseci,onda pi prema tome morale početi priznavati i dotične brevete zemalja sa kojima imamo potpisane ugovore,dakle trebao bi otpasti onaj izgovor o ne priznavanju zbog toga jer je navodno naša svjedodžba vrijednija zbog više pomorske.

S obzirom da i na??i ?žele uvesti tečaj od 6 mjeseci,onda pi prema tome morale početi priznavati i dotične brevete zemalja sa kojima imamo potpisane ugovore,dakle trebao bi otpasti onaj izgovor o ne priznavanju zbog toga jer je navodno na??a svjedod?žba vrijednija zbog vi??e pomorske.

Koliko znan i prije je postojala ubrzana visa u trajanju od 6 miseci pa opet ne priznaju.

Koliko znan i prije je postojala ubrzana visa u trajanju od 6 miseci pa opet ne priznaju.

Da ali tamo se ući sve kao i na normalnoj vi??oj,samo ??ta je program zbijeniji,a na tečaju bi trebalo to biti jednostavnije,vi??e iz prakse,kao ??ta imaj i ostali.

Evo ga sa stranica ministarstva i moze se vidit rezultate ankete

Najvi??a zvanja u pomorstvu moći će stjecati i pomorci sa srednjom ??kolom
ZAGREB, 13. srpnja 2010.

U Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture danas je odr?žan sastanak Radne skupine za izradu posebnog (alternativnog) programa stjecanja najvi??ih zvanja u pomorstvu, priopćeno je iz tog ministarstva.

Na sastanku je usugla??en prijedlog izmjena i dopuna Pravilnika o zvanjima pomoraca prema kojim će pomorci sa zavr??enom srednjom pomorskom ??kolom, stečenim ovla??tenjem časnika palube ili stroja, te najmanje tri godine plovidbe uz zavr??en poseban program obrazovanja u trajanju od ??est mjeseci i nakon polo?ženog ispita moći steći najvi??a zvanja u pomorstvu.

Na sastanku su sudjelovali predstavnici pomorskih fakulteta, srednjih pomorskih ??kola, sindikata pomoraca, posrednika pri zapo??ljavanju pomoraca, te udruga pomoraca i udruge pomorskih strojara.

Ovaj poseban program će se odr?žavati na fakultetima, te će se kroz sustav bodovanja ECTS bodovima priznavati u nastavku ??kolovanja na fakultetima.

Ministarstvo je predlo?žilo da fakulteti odr?žavanje ovih programa prilagode potrebama aktivnih pomoraca, te ih organiziraju modularno i kroz vi??e termina u tijeku godine.

U pripremi prijedloga izmjene Pravilnika Ministarstvo je uzelo u obzir rezultate ankete provedene među pomorcima na svojoj web stranici, a koji su pokazali da su pomorci izuzetno zainteresirani za ovakav vid obrazovanja.

(Hina)

Mi moramo biti face,mislim da je 6 miseci i 19 predmeta ipak malo previse za ovakav nacin dobivanja najvisih certifikata. Koliko imam saznanja sve drzave su smanjile program i vrijeme trajanja u zadnjih par godina a mi ih povecali maximalno.
Evo poljaci su kod mene na brodu i prije par godina su imali 13 predmeta i 3 miseca tecaj a zadnjih par godina su smanjili na 2 miseca i 8 predmeta. Evo ja dobija informaciju iz NIzozemske tecaj traje 3 miseca.

Mi moramo biti face,mislim da je 6 miseci i 19 predmeta ipak malo previse za ovakav nacin dobivanja najvisih certifikata. Koliko imam saznanja sve drzave su smanjile program i vrijeme trajanja u zadnjih par godina a mi ih povecali maximalno.
Evo poljaci su kod mene na brodu i prije par godina su imali 13 predmeta i 3 miseca tecaj a zadnjih par godina su smanjili na 2 miseca i 8 predmeta. Evo ja dobija informaciju iz NIzozemske tecaj traje 3 miseca.

Pa mi smo u svemu posebni.Kaze mi maninjorgo danas kad smo se culi da je i 35 predmeta za onoga ko zna malo. Usaglasili smo stavove da treba na tih 19 dodat jos bar sivanje,vezenje goblena,kukicanje i pletenje.Ima puno ljudi ovdje sta na tim poljima rasturaju i jos nisu pokazali svoj maximum.Svijetla buducnost je pred njima.

Last edited:
Dajte ljudi ajmo malo stat na balun....
Dobili smo ono za sto se borimo od osnutka, sad je najedan put puno predmeta, dugo vrime i sta ja znan... Kome ne odgovara, ima Nizozemsku, Englesku, Poljsku, Hong Kong, ma sta se mene tice moze ic i u Pakistan na faks... ;)
Mogli smo i gore proc, ovo je zasad dobro, idemo dalje s borbom... :cool:

Ok kao prvo odakle vam informacija o 6 mjeseci i 19 predmeta????
Kao drugo cijena nije objavljena koliko ja znam (neka me netko ispravi) ali sad pisati o nekim ciframa bez nekog pokrića je bezveze. Znam da su ljudi frustrirani i ja osobno nisam ba?? odu??evljen sa tih 6 mjeseci.
Ali kada se sjetim da prije nego je UPH pokrenula ovu inicijativu to je trajalo 2 godine i ne znam točno koliko je bilo ispita ali bilo je vi??e od 19 odmah mi tih 6 mjeseci ne izgleda tako puno. Naravno neki ljudi nisu nikad zadovoljniji ali ka?žem vam da budemo sretni sa tim za ??to smo se izborili.
Sada ponovo u klupe.
??to se tiče profesora imati će drugačiji odnos prema ljudima koji navigaju već godinama i ne vjerujem da će se moći toliko bahati svojim znanjem o brodovima.

Ministarstvo je predlo?žilo da fakulteti odr?žavanje ovih programa prilagode potrebama aktivnih pomoraca, te ih organiziraju modularno i kroz vi??e termina u tijeku godine.
Dakle, ako bude onako kako govore, a to smo izričito kao udruga tra?žili, prilagodit će se tvom navigavanju, znači nemora?? ostavit posal na 6 miseci nego učini program u dva tri puta... ;)
Foranin, ja ću sist kraj tebe... :hihi

@ jos jedan pomorac

A ti upisi "brzu visu" ako jos postoji ta nakarada. Imas samo 36 ispita ( 32 jer 4 su tjelesni ???? ), 4 x po 5 sedmica predavanja od 08:00 - 13:15 i od 14:40 - 19:30 ( svaki dan osim subote). Subotom si od 08:00 - 12:30 ( bar je meni tako bilo ).
I da ne zaboravin , plati cca 10 000 ojra upisnine , semestara , indeks itd.
Repeticije za matematiku , mehaniku i jos neke dodatne troskove necu ni spominjat.
Vrhunac dolazi na ispitima ( cast iznimkama ) kad te taru bez pardona sa masom pizdarija koje moras znat a potpuno su nepotrebne i nekorisne u praksi.
Respekt prema tvom " iskustvu i minulom radu " zaboravi jer kad i ako okrenu na formule , dijagrame i ostale stvari sta vecini ljudi od struke " ne lezi " mozes se slikat.
Zapamti da oni ispituju tebe a ne ti njih , oni tebi davaju ocjenu a ne ti njima i sta je najbitnija stvar , tebi triba brevet a ne njima.

DAkle sljedece cu vam navesti s sastanka

Program ce se odnositi na 795 sati nastave u kojoj se sve bazira na strucnoj opredjeljenosti. Taj program po orginalu STCW-a ima 1730 sati ali smo ga mi skratili sta je moguce vise te smo na taj nacin dosli do brojke od 815 sati te sam ja jos skratio u suradnji s mojom radnom grupom u MMPI-u ( strojarska grupa ) na 795 sati sta je po odrzavanju svaki dan od ponediljka do petka od 0800 do 1400 u preijevodu oko 5ipo miseci. Vise od ovoga se nemoze skracivati jer ne dopusta STCW a sad je jedino pitanje na kakav nacin ce se to odrzavati. U Ministarstvu su ostavili otvoreno na nama( pomorcima ) da sami odlucimo kako zelimo. PO meni je najbolje imati sistem od 3X2 miseca i tako se moze zavrsiti u godini sve. Isto tako sta se tice sati nastave mislim da se tu nemoze reci da je puno jer recimo imamo u 6 miseci 30 sati matematike a najvise imamo Engleskog (50 sati). Sve drugo se svodi na strucne predmete s malo termodinamike i mehanike. ( ovo pisem za strojare jer sam u strojarskoj grupi) Isto tako cim dobijem na mail kako ce izgledati program i koliko koji predmet nosi bodova za one koji zele upisati fakultet cu objaviti. Dakle mozemo biti jako zadovoljni s ovim sta smo uspjeli napraviti

Kad je bila tema o cijeni tu je receno da je to prepuseno fakultetima a oni zele da cijena varira o tome koliko ce ljudi biti u grupi. Na taj nacin ako je grupa od recimo 10 ljudi ce biti skuplje nego ako je grupa od 20 ljudi. Ja sam se tome protivio jer sam misljenja da se triba dati cijena i da se zna koliko to dode a ne ovakvo sumljivo ( po mom sudu ) poslovanje. Taj moj prijedlog mislim da nije prosao ali jos ce biti rasprave o tome.

Program bi se trebao odrzavati vise puta na godinu tako da se moze u godini dana sve zavrsiti

Toliko za sad o tome te vam mogu samo reci da je veliki korak napravljen od UPH koji je ovo najvise potencirao ali ce istom zestinom krenuti i u osnivanje svojih drugih ciljeva koji su jako teski ali kako vidimo po ovom primjeru i ostvarivi.

Srdacan pozdrav svima i mirno more

Zivili!!!!!
Svaka cast svakome ko se borio i izborio za ovo, vjerojatno da nije bilo UPH nebi bilo ni ovakvog napretka, samo me zanima ako netko zna odgovor. Ja sam recimo na drugoj godini Pom. faksa u Ri i ostali su mi sve teki predmeti pa da se jodlucin za ovu opcijyu dali mi se priznaju ispiti koje san ja vec polozil na faxu?:D

:uzdravlje i mirno more!!

Aaaaaaaaaaa u jesan ovo natipkal!!!!
Nemojte mi zamjerit ali sad san dosal izvana i u sebi iman nekoliko litara Alaskan Amber-a!!!

Last edited:
Pa opet ce bit krace, meni je za dvi godine vise trebalo 4 godine da diplomiran i svakodnevnog grijanja sidalice, ne ide mi bas lako u tintaru, ha ha :D :kafa
A da ne govorim trosak od bar 2500kn svaki mjesec za stan i rezije i repeticije ako si dosa pred zid. :udriglavom
Fakulteti ce branit svoju poziciju, normalno, pa tko ce ici studirat a da mu to nije obveza, i ovako nema studenata.
Ali taj engleski sistem je u redu, nije u redu da hrvatski pomorci ne mogu dobit brevete zbog loseg sistema. :o
Ja sam isao po starom i na mene se to vise ne odnosi, imam prvu klasu :cool:

Da li netko ima informaciju kada tecaj pocinje, kolika ce biti cijena, da li se mogu ispiti prebacivati, koliko dugo mozemo maksimalno polagati? sta s onima koji su u offshore i doma su samo po 1 mjesec ? da li se polaze samo na faksu ili i u kapetaniji? ispiti izgledaju ok ali mislim da cemo slusati samo ono sto vec znamo bolje od onoga profesora s faksa (ali ako on kaze nebo je zuto onda je zuto).

Bravo, dobra ideja ali komisija od najmanje 5 C/E pa bi onda svako od člana
komisije ima ne??to za dodat i mogćnost za sru??it dotičnog profesora.

P.S Ja san nautičar ali kad san polaga klasu i??a san na konzltacije kod jednog
profesora s kojin san dobar i koji mi je reka, da kad bi oni jedan drugog ispitivali svaki bi mogli bacit jedan drugog, jer tu ima toliko materije i sitnih
caka koji jedan zna a drugi ne zna i obrnuto(to je relativan pojam) !:udriglavom

Samo jedni te isti!

Samo jedni te isti!

Uzdravlje svima!
Prvo napocetku bi se ispricao onom malom dijelu postenijeh Kapetana I kapa. Nisam ih mislio stavit sve u isti kos,ali sam malo htio isprovocirat nas sve zajedno kako bi vidio koliko to nas ima za neke promijene.
Ovo vam kazuje da sto sam prije reko (za one ostale Kapetane i Kape) da ih nema odje na forumu 9govorim o onima koji pisu po ovom forumu)a zbog cega jer ih nije briga nam pomoci. Opet govorim cast iznimkama.
Nemislim zlu krv pravit ali samo malo bi se trebali prisjetit kako smo svi skupa za vrijeme rata htjeli poginut jedan za drugoga,a cim smo se oslobodili eto nas opet na pocetku,niko nikoga ne je..e. E to me jedi.
Ovim nasim u UPH-u zelim sve najbolje i hvala im sto se bore za nase ciljeve. Ni nijh nisam zelio uvrijediti ali isprovocirat DA. Malo konstruktivnoog dijaloga,ali slab nam je dijalog nesto uzadnje. Mislim da se ovako preko ovog foruma dosta toga da uciniti,dogovorit a kako ko moze kad je doma i biti prisutan na nekim akcijama sto udruga preporuci. Sijetite se samo Splita,koji potop, svi se mi busamo u prsa a koliko je od nas doslo u Split. Eto to smo mi. UPH je pokusala nesto napravit ali MI, mi smo zakazali. Jos jednom pozdravljam bilo koju akciju od strane UPH-a i nas pojedinaca koji su se odazvali akciji iako nisam clan nikakve udruge ,ni partije ni nicega. Pokusavam biti aktivan samostalno bez ikakve stege i obaveze,jerkako su me stari naucili najzahvalnije i najucinkovitije je pomoci a da zate se nezna (nije pravilo).
Sest mijeseci ovoga je prvise,mora li bi malo na ovome poraditi i nastavit dogovore u vezi duzine :udriglavom
Uzdravlje

Last edited:
Opet nan nije dobro, a?...
Opet nevalja, nije se ni počelo s predavanjima, nikor još nije uliza u skulu, učinija index, platija... I več nevalja, več je u kurcu...
Jebate jesmo proklet i nezahvalan narod, baš smo guba gubava balkanska... Ja sad da san na mistu Babića, sve bi posla u tri lipe pičke materine i sve zaustavija... I reka jebite se gospodo, ako van ovo nije dovoljno dobro, nećete imat ništa...
Pruža nan se kakva takva prilika za dobit seniorski brevet a čitan ovake postove... kome nije drago, neka gre po bilome svitu i čini brevete...
I mislin da bi tribali pokazat baren malo respekta prema NAŠOJ udruzi i ljudima koji su dali truda da ovaj način školovanja bude usvojen...
Strikane, sad me ispljucaj ako san falija... :kafa
Eto nu, nisan ni vidija, ovo mi je bija jubilarni dviiljaditi post

Strikane... sve se vidi iz priče ovih na??ih kolega iznad, pa jesmo li toliko prokleti da nam ni??ta nevalja u p.m... istina je, ekipa u Splitu na faksu je kriminalno lo??a (čast izuzecima)... dosad su svi bili prisiljeni na famoznu "brzu vi??u" ić u Split, ali sada ja virujen da će večina fakulteta poku??at organizirat ovaj program... Triba sačekat malo, iskristalizirat će se jako brzo di je bolje a di lo??ije, tako ću baren ja učinit... nije ni meni po gu??tu vi??e gledat Toma??evića i Or??ulića, fala lipa, lud jesan ali glup nikako....

Back